december 3, 2024
auto importeren

Auto importeren uit Duitsland

Op internet zijn veel enthousiaste verhalen te vinden over het importeren van een auto uit Duitsland. Dat kan inderdaad een goede optie zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waarover je vooraf goed moet nadenken. Doe je dat niet, kun je een stuk duurder uit zijn dan waar je op had gerekend.

Voorbereiding

Allereerst is het verstandig om te kijken of de auto die je wilt hebben niet in Nederland te koop is. Daarmee vermijd je een aantal zaken, en kun je de historie van de auto nakijken in de NAP (Nationale Auto Pas). Zo weet je wat de auto heeft meegemaakt en of de kilometerstand klopt.

Daarnaast moet je je realiseren dat een lagere prijs vaak een reden heeft. Het zou toch vervelend zijn als je er bij de proefrit achterkomt dat de auto niet aan je eisen voldoet en dat je onverrichter zake weer naar huis kunt rijden. Koop daarom het liefste bij een merkdealer.

Waar je ook aan moet denken is dat de specificaties af kunnen wijken van de auto’s die in Nederland op de markt zijn. Probeer daarom te achterhalen of de auto echt aan jouw wensen voldoet.

Een ander punt is dat je vooraf moet nagaan hoe het met de garantie geregeld is. Dat is zeker een punt van aandacht bij iets oudere auto’s. Terug naar de verkoper als er een probleem is kan een dure en tijdrovende bezigheid zijn.

Kosten van een auto importeren uit Duitsland

Aan het importeren van een auto zijn diverse kosten verbonden die je niet hoeft te betalen als je een Nederlandse auto koopt. Het is dus van belang om uit te rekenen of het importeren echt een kostenbesparing is en wat je hieraan kwijt bent.

Zo zul je een verzekering moeten regelen, BPM moeten betalen, de auto laten keuren bij de RDW en Nederlandse kentekenplaten moeten regelen. Je hebt het dan al gauw over meer dan 1.000 euro die dus bovenop de aanschafprijs van de auto komt. Tip: zelf BPM berekenen.

Daarnaast zul je brandstof of een treinkaartje nodig hebben om de auto op te halen en Duitsland is een groot land, waardoor dit nog aardig in de papieren kan lopen.

Dit hoeft geen probleem te zijn en het kan nog steeds betekenen dat je auto goedkoper is dan wanneer je een Nederlandse auto met dezelfde specificaties zou aanschaffen. Maar dat moet je dus wel van tevoren uitrekenen.

Conclusie

Een auto importeren uit Duitsland is niet ingewikkeld maar er zijn wel kosten aan verbonden. Zorg daarom dat je vooraf je huiswerk doet zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.