april 20, 2024

Hoe werkt een kenteken check precies?

Ben je van plan een tweedehands auto te kopen dan kun je zelf een aantal gegevens checken. Bijvoorbeeld om te controleren of de informatie van de verkoper klopt met die van de RDW. Denk bijvoorbeeld aan de geldigheid van de APK, de schadehistorie of het vermogen van de motor. Dit alles is te achterhalen met een “kenteken check” Zo is er de officiële RDW kenteken check, maar ook o.a. verzekeraars bieden een gratis online kenteken check voor het berekenen van de dagwaarde van een auto. Zowel bij het kopen of het verkopen is een kenteken check altijd aan te raden. Zo ga je goed voorbereid op pad en weet je waar je aan toe bent.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
In Nederland is het kenteken gekoppeld aan een bepaalde auto. In veel landen bestaat er geen koppeling tussen kenteken en auto, maar is een kenteken geregistreerd op naam van een persoon. Iedere persoon heeft dus zijn/haar eigen kenteken. De RDW, Rijksdienst voor Wegverkeer, beheert alle gegevens van een auto in een landelijke database en koppelt ze aan het kenteken. Dit geldt niet alleen voor auto’s die al een eigenaar hebben, ook voor nieuwe auto’s die nog op een eigenaar wachten. Alle gegevens zijn op te vragen, sommige gratis, andere tegen betaling. Privacygevoelige gegevens zijn hiervan uitgesloten.

Hoe doe ik een kenteken check?
Als je een mooie tweedehands auto op het oog hebt en je weet het kenteken, dan kun je zelfstandig onderzoek doen door op de website van de RDW het kenteken in te geven. Je vindt dan de algemene voertuiggegevens zoals merk, bouwjaar en model. Ook krijg je inzicht in technische gegevens zoals de motorinhoud en het gewicht en bijvoorbeeld wanneer de APK verloopt. Als je de auto gezien hebt en de gegevens komen overeen, weet je in ieder geval dat de auto die je wilt kopen ook bij dit kenteken hoort en dat de verkoper de auto eerlijk probeert te verkopen. Uiteraard wil je nog meer weten. Ook is het van belang om te weten of de auto van je keuze in het verleden betrokken is geweest bij een ongeval waarbij het schade heeft opgelopen. De schadehistorie van een auto is een van de gegevens die je met een kenteken check en tellerrapport boven water kunt halen. Misschien wil je wel weten hoeveel eigenaars de auto in zijn leven heeft gehad. Ook dit is op te vragen via een kenteken check. De RDW verstrekt deze gegevens alleen aan de eigenaar van het voertuig. Dit heet een RDW tellerrapport en kost €2,-.

Een van de belangrijkste parameters die de concrete dagwaarde van een auto bepalen, is het aantal kilometers dat het voertuig heeft gereden. Daarnaast zijn het merk en het model ook van vitaal belang in deze berekening. Een kenteken check biedt ook inzicht in de dagwaarde van een auto. Dit is gebaseerd op de cataloguswaarde van een auto, hier wordt de afschrijving (leeftijd + kilometerstand) van afgetrokken.

Helaas komt het voor dat malafide handelaars sjoemelen met de kilometerstand. Dit is een frauduleuze handeling en dus strafbaar. Gegevens over kilometerstanden worden geregistreerd door de Nationale Auto Pas, NAP. Deze zogenaamde NAP-gegevens zijn onderdeel van de database van de RDW en dus ook te raadplegen via een kenteken check. Hier zie je de logische en reeds geregistreerde kilometerstanden. Komen ze niet overeen met de kilometerstand van de auto die jij wilt kopen, dan heeft de handelaar ofwel zich schuldig gemaakt aan fraude, ofwel is hij zelf slachtoffer geworden van een fraudemisdrijf. Een kenteken check uitvoeren is een simpele handeling, die een autokoper veel extra informatie en zekerheid kan opleveren.