februari 9, 2023

Auto terugkrijgen na diefstal

Wanneer je auto gestolen is, dan zul je na de schrik en het ongeloof dat dit jou overkomt, vast iets in de trend denken van: Zou ik mijn auto nog terugkrijgen? De kans dat een gestolen voertuig überhaupt nog teruggevonden wordt is iets minder dan 1 op de 2 voertuigen. Je hebt dus iets minder dan 50% kans dat de auto überhaupt teruggevonden wordt. Dit is trouwens niet het percentage of jij jouw auto nog terug zal krijgen naar de diefstal. Hier spelen namelijk nog andere zaken mee of je dezelfde auto terug zal krijgen.

Wat is er gebeurd met je auto

Wat er met je auto gebeurd is toen deze gestolen is, heeft veel invloed op de vraag of je de auto nog terug zult krijgen. Een auto welke gebruikt is voor een ramkraak, is namelijk niet meer bruikbaar. Hetzelfde geldt voor tal van andere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een uitgebrande auto of simpelweg een vernielde auto.

Hoe ben je verzekerd?

Hoe je verzekerd bent heeft ook invloed of je jouw auto terugkrijgt. Het is namelijk vaak zo, hoe beter je verzekerd bent, des te kleiner is de kans dat je jouw auto terugkrijgt. Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar dat is het zeker niet.

Ben je bijvoorbeeld alleen WA verzekerd, zonder extra diefstal verzekering. Dan ontvang je jouw auto terug in welke staat die dan ook verkeerd. De verzekering hoeft immers niet te betalen voor de schade. Jij bent dan ook zelf verantwoordelijk wat er met de auto gebeurt.

Wanneer je auto wel tegen diefstal is verzekerd, dan is er een wachtperiode van bijna een maand. Wordt de auto binnen die periode teruggevonden dan ben je verplicht om de auto terug te nemen. Wanneer er schade aan de auto is, zal deze vergoed worden door de verzekeraar.

Is de auto nog niet terug binnen de aangewezen periode, dan wordt de auto door de verzekeraar vergoed. En wordt de auto tevens het bezit van de verzekeraar. Komt de auto daarna alsnog boven water, dan zal de verzekeraar de auto verkopen. De opbrengsten daarvan zullen voor de verzekeraar zijn. Immers hebben ze jouw auto vergoed en zijn hun nu eigenaar geworden.